20.8 C
Nicosia
Friday, April 26, 2024

Latest News

Powered by:

Εισφορές πέραν του €1,3 εκατ. για τον COVID-19

Relevant News

Η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αφορά όλους μας και η συνεισφορά του καθενός είναι σημαντική και καθοριστική για την όσο το δυνατό συντομότερη και θετικότερη κατάληξή της. Η μάχη του καθενός δεν αφορά μόνο την ευθύνη για αυτοπεριορισμό και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας του κράτους αλλά και τη συνεισφορά εκεί και όπου απαιτείται. Ο καθένας όπως μπορεί και με τον τρόπο που μπορεί. Διότι η μάχη δεν αφορά μόνο το σήμερα και τη διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και τις συνέπειες της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Με κύρια ανησυχία ασφαλώς, την οικονομική ύφεση και ό,τι αυτό συνεπάγεται… Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως και σε κάθε δυσκολία, αναδύεται πάντα και η αισιόδοξη πτυχή. Αυτή που αφορά την κοινωνική προσφορά. Την ανθρωπιά μέσα από τη συνεισφορά, η οποία μέσα και από αυτή την κρίση, αναφύεται και πάλι ισχυρή.

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που αφορούν τις εισφορές που έχουν γίνει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό σε σχέση με τον κορωνοϊό, ανήλθαν μέχρι την Πέμπτη 9 Απριλίου πέραν του ποσού του €1,3 εκατ. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο μέχρι στιγμής, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι η σχετική ανακοίνωση για τις εισφορές είχε εκδοθεί στις 31 Μαρτίου. Συνεπώς το ποσό αυτό αφορά εισφορές των τελευταίων δέκα ημερών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί από μόλις 64 περιπτώσεις ατόμων ή εταιρειών που έχουν προβεί σε εισφορά και όπως πληροφορούμαστε οι εισφορές αυτές αφορούν από μικροποσά μέχρι το ποσό των €300 χιλιάδων. Τα ονόματα των όσων έχουν εισφέρει δεν δημοσιοποιούνται για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, εκτός και αν το άτομο ή εταιρεία που προβεί στην εισφορά προχωρήσει και από μόνη της σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισφορά στο μέτωπο του ιού

«Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ονόματα, όμως μέχρι την Πέμπτη αφορούσαν 64 περιπτώσεις και περιλαμβάνουν από μικρά ποσά μέχρι το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ που ήταν και το μεγαλύτερο ποσό εισφοράς», δήλωσε στον «Φ» η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου. Διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο τις εισφορές χρήματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό. «Να αναφέρω επίσης ότι γίνονται εισφορές σε είδος απευθείας είτε στο υπουργείο Υγείας, είτε στον ΟΚΥπΥ και αυτές αφορούν ιατρικό ή άλλο εξοπλισμό, ή ακόμα και εισφορές για τρόφιμα που γίνονται για φοιτητές του εξωτερικού τα οποία δεν συνυπολογίζονται σε αυτό το χρηματικό ποσό», δήλωσε.

Όπως ανέφερε η κ. Γεωργίου οι εισφορές γίνονται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της Κυβέρνησης και αφορούν είτε μεμονωμένα άτομα, είτε εταιρείες. Οι εισφορές στο συγκεκριμένο λογαριασμό αφορούν το συγκεκριμένο σκοπό.

«Το ποσό αυτό είναι στον λογαριασμό της Κυβέρνησης και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει το πώς αυτό θα αξιοποιηθεί και το πώς θα διαθέσει αυτό το ποσό, δήλωσε η κ. Γεωργίου. «Είναι καθορισμένο ότι αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί για αυτό το σκοπό, δηλαδή για τις ανάγκες της κρίσης του κορωνοϊού. Το πώς αυτό θα τύχει αξιοποίησης είναι θέμα πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης όταν κρίνει ότι πρέπει να γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Ο λογαριασμός 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για εισφορές που αφορούν το COVID-19 που είχε εκδώσει το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας τα στοιχεία του λογαριασμού είναι τα εξής: Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Αριθμός Λογαριασμού: 6001010, IBAN: CY16 0010 0001 0000 0000 0600 1010, Swift (BIC) Code: CBCYCY2N

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή προς το Γενικό Λογιστήριο ο ΔΗΣΥ ζήτησε αποκοπή του 40% του μισθού των βουλευτών του, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε την εισφορά του μισθού του για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα από άλλον κρατικό αξιωματούχο. Διευκρινίζεται ότι από άλλα κόμματα έχουν γίνει συνεισφορές σε είδος ή άλλο τρόπο.

Φρίξος Δαλίτης

Follow in-cyprus on Google News and be the first to know all the news about Cyprus and the world.