PhilenewsΠώς πήραν την κρίσιμη απόφαση να εισαχθεί ο Μπόρις Τζόνσον στην εντατική

Πώς πήραν την κρίσιμη απόφαση να εισαχθεί ο Μπόρις Τζόνσον στην εντατική

Τον λόγο που οι γιατροί του νοσοκομείου “St. Thomas” του Λονδίνου πήραν την απόφαση να βάλουν τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε μονάδα εντατικής θεραπείας εξηγεί η Telegraph σε άρθρο της.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο η απόφαση να μετακινηθεί ένας ασθενής με κοροναϊό σε εντατική φροντίδα δεν αποτελεί ποτέ μία εύκολη απόφαση ενώ αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο ασθενής χρειάζονται τεχνητή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός τους να απομακρύνει τον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον

Τι μπορεί να σημαίνει η μετακίνηση του Τζόνσον στη ΜΕΘ – Γιατροί εξηγούν

Μια σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας παρέχει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων υποστήριξης, από τα οποία το οξυγόνο και ο μηχανικός αερισμός είναι μόνο δύο επιλογές.

Στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον ισχύει το πρώτο, καθώς ο γιατροί σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα του χορήγησαν 4 λίτρα οξυγόνου μέσω μάσκας και όχι αναπνευστήρα.

Η διαφορά πάντως μεταξύ των δύο είναι πως ο ασθενής που λαμβάνει θεραπεία με οξυγόνο έχει συνήθως τις αισθήσεις του.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν στην Telegraph πως η εισαγωγή ενός ασθενούς στην εντατική δεν αποτελεί μια «θεραπεία» κατά του κοροναϊού, αλλά ουσιαστικά μία υποστηρικτική φροντίδα.

«Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ιός επιτίθεται στους πνεύμονες και προκαλεί ιική πνευμονία. Σε γενικότερο πλαίσιο δεν αποκλείεται η κατάσταση τους ασθενούς να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα ακόμη κι βρίσκεται στην εντατική», αναφέρουν οι ειδικοί.

Εν προκειμένω όμως φαίνεται απίθανο οι γιατροί που φροντίζουν τον πρωθυπουργό να μην είχαν προβλέψει νωρίτερα το ενδεχόμενο να «μετακινήσουν» προληπτικά τον Μπόρις Τζόνσον στην ΜΕΘ ως ένα παραπάνω μέτρο προφύλαξης.

Ο Δρ Bharat Pankhania, ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School, δήλωσε στο The Telegraph: «Είναι δύσκολο να γνωρίζεις με σαφήνεια τι συνέβη, ωστόσο είναι λογικό όταν μιλάμε για τον πρωθυπουργό όλοι να είναι εξαιρετικά προληπτικοί».

Από την άλλη πλευρά, ο  Tom Solomon, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοίμωξης και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς μετακινούνται στην εντατική κυρίως  για την πιο στενή τους παρακολούθηση.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 που πηγαίνουν στην εντατική λόγω δυσκολίας στην αναπνοή, το οποίο και αποτελεί από τα κύρια συμπτώματα του κοροναϊού».

Στην περίπτωση λοιπόν του Μπόρις Τζόνσον η δυσκολία του στην αναπνοή και ο επίμονος πυρετός φαίνεται πως αποτέλεσε και τον κυριότερο λόγο για τον οποίο οι γιατροί αποφάσισαν να του χορηγήσουν οξυγόνο στην εντατική του St. Thomas.

Τα σημάδια που έδειχναν την επιδείνωση της υγείας του

Απόδειξη πάντως του ότι η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε αποτελούν και τα όσα δήλωσαν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Κυριακή, λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής είδαν με τα μάτια τους πόσο κατεβεβλημένος ήταν  ο Μπόρις Τζόνσον.

Τον περιέγραψαν χλωμό σημειώνοντας πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει ενώ μιλούσε.

«Τα συμπτώματά του επέμεναν. Ήταν σαφές πως δεν γινόταν καλύτερα. Αντίθετα, χειροτέρευε» είπε κορυφαίος αξιωματούχος.

Είναι ανησυχητικά τα 4 λίτρα οξυγόνου;

Από την πλευρά τους οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, υποστηρίζουν πως η εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον στην εντατική, σημαίνει ότι είναι «εξαιρετικά άρρωστος».

Πάντως, τα 4 λίτρα οξυγόνου που του παρασχέθηκαν, σύμφωνα με τους London Times είναι κάτω από το κατώτατο όριο των 15 λίτρων για τους τυπικούς ασθενείς στην εντατική θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι και τόσο άρρωστος όσο οι περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Έγινε λάθος χειρισμός από την Ντάουνινγκ Στριτ;

Οπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν και οι ψίθυροι σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ενώ οι Βρετανοί άκουγαν το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα που μίλησαν περί λάθους χειρισμού.

«Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αλλά σκεφτείτε το εξής: ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το αυτόκίνητό του στις 8 μ.μ., την ακριβή ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε διάγγελμα στον λαό της. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ήταν απλά μια εξέταση ρουτίνας», ανέφερε μία ανώνυμη πηγή στην Daily Mail.

Πηγή: in.gr