PhilenewsΚραυγές αγωνίας ασθενών μέσω του διαδικτύου

Κραυγές αγωνίας ασθενών μέσω του διαδικτύου

«Μεταμοσχευμένη γυναίκα αναμένει εδώ και μια εβδομάδα να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού»… «Παρακαλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατανοήσει τη σημασία της άσκησης στη ζωή ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και να επιτρέψει τη συνέχεια της προσπάθειας»… «Γυναίκα καρκινοπαθής δεν έχει πού να νοσηλευτεί στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας στην Πάφο»… «Τυφλός επιβεβαιωμένο κρούσμα, αφέθηκε μόνος του στο διαμέρισμά του…».

Κραυγές αγωνίας από χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται, αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας γιατρών που τους παρακολουθούν, έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη θεραπεία τους, καταγράφονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες και ύστερα από τη φωνή απόγνωσης ασθενών και συγγενών τους, υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση σε ανώτερο αλλά και ανώτατο επίπεδο να παρέμβει, ώστε οι ασθενείς να αρχίσουν να λαμβάνουν και πάλι τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να ζήσουν, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες για την εξυπηρέτησή τους βρίσκονται σε ισχύ αλλά κάποιοι επαγγελματίες υγείας δεν ανταποκρίνονταν σωστά στα καθήκοντά τους.

Αυτή η πρακτική «να υποχρεώνονται οι ασθενείς και οι συγγενείς τους να δημοσιοποιούν την κατάστασή τους στο διαδίκτυο για να λάβουν τη θεραπεία τους», όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Πρέπει και οι γιατροί να κατανοήσουν ότι δεν γίνεται να μην απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των ασθενών τους, πρέπει να δούμε και πώς θα εξυπηρετηθούν οι χρόνιοι ασθενείς διότι ο χρόνος περνά και χρειάζονται φάρμακα, χρειάζονται αναλύσεις, κάποιοι χρειάζονται άλλες υπηρεσίες, όπως φυσιοθεραπείες κ.λπ. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή αυτό το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν επιλύθηκε».

Παραθέτουμε κάποιες από τις αναρτήσεις των τελευταίων ημερών. Κάποιες έγιναν γνωστές, κάποιες όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκαν λύσεις, σε ορισμένες ακόμη.

– Στην περίπτωση των θαλασσαιμικών της Πάφου, οι οποίοι κατήγγειλαν δημόσια τη γιατρό που τους παρακολουθεί ότι «κρύβεται» και δεν προσέρχεται στις μεταγγίσεις τους ή δεν τους εξυπηρετεί ως όφειλε να πράξει, δεν βρέθηκε λύση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», παρά το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ, το πρόβλημα δεν λύθηκε και οι θαλασσαιμικοί εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται.

– Κραυγή αγωνίας από γυναίκα στο διαδίκτυο: «Απευθύνομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον παρακαλώ να κατανοήσει τη σημασία της άσκησης στη ζωή των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και να επιτρέψει τη συνέχεια της προσπάθειάς μας να διατηρηθούμε στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Στην περίπτωσή μου, η απουσία φυσικοθεραπείας μού κόστισε ήδη σε αντοχή και απόσταση βάδισης, ενώ η προσπάθειά μου να ασκηθώ με διαδικτυακή εποπτεία δεν μπόρεσε να αποτρέψει τραυματισμό μου στο γόνατο. Χωρίς την παρουσία και το έργο της φυσικοθεραπεύτριάς μου, η δυσκινησία μου θα μετατραπεί, λίαν συντόμως, σε μόνιμη ακινησία και αμετάκλητη καθήλωση σε τροχοκάθισμα». Η ασθενής ενημερώθηκε, ύστερα από παρέμβαση του Προεδρικού, ότι μπορεί να συνεχίσει τη φυσιοθεραπεία της αφού δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση.

– Το ίδιο συνέβη (παρέμβαση του υπ. Υγείας) και με την περίπτωση γυναίκας καρκινοπαθούς, η οποία χρειαζόταν νοσηλεία αλλά όπως έγινε γνωστό από την αδελφή της, δεν υπήρχε ιατρική δομή για να τη φιλοξενήσει. Σε δηλώσεις της, η αδερφή της 51χρονης ανέφερε πως η γυναίκα εισήχθη στο Νοσοκομείο Πάφου και στη συνέχεια στο Hospis, που στεγάζεται σε ιδιωτική κλινική, όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή της λόγω και του προβλήματος υγείας της. Νοσηλεύτηκε για τρεις εβδομάδες στο Γ.Ν. Πάφου και μετά μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε σειρά χημειοθεραπειών. Όπως είπε, επειδή το Hospis δεν δέχεται άλλους ασθενείς και θα κλείσει λόγω της πανδημίας, η αδερφή της έπρεπε να πάρει εξιτήριο μέχρι τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

– Κραυγή αγωνίας και από άτομα με αναπηρίες τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν νοσήσει και με κορωνοϊό: «Τυφλός επιβεβαιωμένο κρούσμα, αφέθηκε μόνος του στο διαμέρισμά του. Άλλοι τέσσερις τυφλοί επιβεβαιωμένα κρούσματα με τις οικογένειές τους. Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα εκτός νοσοκομείου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εισαγγελέας της Δημοκρατίας. «Όταν το 95% του ευρύτερου δημόσιου τομέα δήθεν, επαναλαμβάνω δήθεν, εργάζεται από το σπίτι οι τυφλοί τηλεφωνητές εργάζονταν ανά δύο σε μια τρύπα», αναφέρει στη συνέχεια. Και συμπληρώνει ότι «όταν ήταν ύποπτα κρούσματα, αφού ήρθαν σε επαφή με συνάδελφό τους, τους διέταξαν να πάνε δουλειά. Αυτό είναι το κράτος μας. Τα κανάλια ασχολούνται με το τι θα πάρουν οι επιχειρηματίες», καταλήγει.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΣΥ

Το πρόβλημα απασχόλησε χθες τόσο τον υπουργό Υγείας, όσο και τον σύνδεσμο των γιατρών του ΓεΣΥ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ο ΣΙΙΣ–ΓεΣΥ μάλιστα, απέστειλε επιστολή προς όλα τα μέλη του να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, ενημερώνοντας ότι θα τους παραχωρηθούν τα απαραίτητα προστατευτικά είδη τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για την προστασία των ασθενών τους.

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρθηκε στην εμπλοκή των προσωπικών γιατρών στη διαδικασία εξυπηρέτησης των ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού. «Για τη μερίδα των προσωπικών γιατρών που δεν ανταποκρίνονται, προτρέπω τους δικαιούχους να απευθύνονται στον ΟΑΥ για να διερευνάται το παράπονό τους», και οι υποθέσεις αυτές θα διερευνώνται από τον επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Μαριλένα Παναγή